Lexicon en Lore

We verzamelen doorheen al onze playsessies heel wat leuke lore. Plaatsen om te ontdekken, NPCs om te ontmoeten, en onnozele weetjes om te houden. Allemaal hier verzameld op deze pagina. Gebruik de zoekbalk om snel dingen op te zoeken als je wat randinfo zoekt.

OPGELET: deze pagina kan spoilers bevatten voor de campagne 'Tomb of annihilation'.

Aldani Bassin
Locatie
Het bassin van Aldani is een groot half-uitgedroogd meer in de jungles van Chult. De omgeving rond het meer is heel anders dan doorheen de jungle. De avonturiers passeren hier in episode 5. Het bassin is vernoemd naar de Aldani, ofte de "lobsterfolk", die lang in de aansluitende rivieren wonen.
Artus Cimber
NPC
In Episode 5 ontmoeten onze avonturiers Artus en zijn compaan Dragonbait, vanwie ze al gehoord hadden dat die in de jungle zou rondlopen. Hij is namelijk op de vlucht omdat hij de 'Ring der Winters' gestolen heeft van de frost giants. In zijn woorden hoofdzakelijk om de wereld te behouden van een nieuwe ijsstijd. Wanneer ze afscheid nemen, zegt Artus zelf onderweg te zijn naar Camp Vengeance.
Baugi, de Frost Giant
NPC
We leren Baugi kennen aan het begin van episode 5 waar hij verteld dat hij op zoek is naar Artus Cimber, omdat die de Ring of Winter in zijn bezit heeft. Hij vraagt de avonturiers hem op de hoogte te brengen als ze Artus tegenkomen, door luid zijn naam te roepen.
Bjornir Jr
Animal companion
Bjornir Junior is de tweede animal companion van Amamion. Het betreft een klein aapje dat, indien hij kwaad zou worden, wel eens een grote aap zou kunnen zijn.
Camp Vengeance
Locatie
Camp Vengeance is een groot fort dat zich aan de rivier verscholen houd in de jungle. Rond het camp liggen er heel veel lijken, waarbij het opvalt dat er al heel wat gevechten hebben plaatsgevonden. De avonturiers bezoeken het fort in Episode 8, waar ze kennis maken met Commander Breakbone. Hun aanwezigheid in het camp eindigt abrupt 's nachts, wanneer Bjornir probeert door het camp te sluipen. (Iets dat niet makkelijk is voor een gigantische minotaur.)
Commander Breakbone
NPC
Commander Breakbone is de Commander van Camp Vengeance, een fort dat diep in de jungle ligt.  Onze avonturiers ontmoeten hem daar ook in episode 8, waar Edrean met hem tracht te flirten ten einde potentieel een lokje haar en nagelschilfers te bemachtigen. Items die ze kunnen gebruiken om een deal te sluiten met Nanny Pu'pu.
Chewinga
Lore
Chewinga's zijn kleine schattige wezentjes die een maskertje dragen. Zij bieden hulp aan mensen die hen helpen. Ze staan gekend als wezentjes die je wensen kunnen vervullen. Onze avonturiers komen een chewinga tegen in Orolunga in episode 7, en nadien nog in Omu in episode 16.
Cimas en Simos
NPC
Cimas, en zijn broer Simos, zijn de bewakers van Camp Vengeance, die de avonturiers begroeten aan de ingang van het fort en hun wapens in beslagnemen.
Dragonbait
NPC
Dragonbait is de companion van Artus Cimber. Het is een soort grote humanoid hagedis die kan communiceren in geuren en kleuren.
Firefinger
Locatie
Deze 90 meter hoge signaaltoren staat trots in de jungle. Haar muren zijn hoog en moeilijk te beklimmen, en enkele ladders bedekken de zijkant. Ooit werd te toren gebruikt om signalen te sturen tussen verschillende nederzettingen. Nu is de toren bewoond door spinnen, stirges en pterafolk. Onze avonturiers bestormen de toren nabij het einde van episode 2.
Gangbang
Lore
Ook gekend als gangfobie; Vreselijke ziekte waarbij iemand bang heeft van in lange donkere gangen rond te lopen.
Iklewa
Lore
Een iklewa is een soort speer die uniek is aan Chult. De speer is ideaal gemaakt voor het verslaan van dinosauriërs.
Inscriptie op de Obelisk
Lore
Fear the night when the forsaken one seizes death's mantle and the seas dry up and the dead rise and I, Acererak the Eternal, reap the world of the living.

Those who dare enter take heed:
- The enemies oppose.
- One stands between them.
- In darkness, it hides.
- Don the mask or be seen.
- Speak no truth to the doomed child.
Jobal (merchant prince)
NPC
Jobal is één van de zeven Merchant Princes van Port Nyanzaru. Hij is gekend voor het verkopen van gidsen, sellswords en mercenaries. We ontmoeten hem eerst in episode 1 in 'The Grand Souk', waar hij de gilde voorsteld aan hun gids: Azaka.
Kir Sabal
Locatie
De avonturiers leren van het bestaan van Kir Sabal af, na het ontmoeten van Nephir in episode 3. Kir Sabal is een klooster van aarakocra monniken, dat werd gebouwt in een klif. De snelste manier om boven te raken, is door te vliegen. Dit kan gebeuren dankzij "de dans van de zeven winden", een ritueel dat de monniken kunnen uitvoeren.
Mask of the beast
Lore
Dit is het masker dat Azaka wilde terughalen in het begin van het seizoen, en waarvoor de trip naar Firefinger diende. Het masker helpt were-creatures om hun transformatieprocess onder controle te houden. Het was origineel gemaakt voor were-tigers, maar helpt bij alle were-creatures.
Mbala
Locatie
Verlaten stad in de jungle van Chult. Volgens Azaka zou er een oude dame wonen die mogelijk meer weet over de death curse of de oorzaak er van. Onze avonturiers bereiken uiteindelijk in episode 5 de restanten van wat ooit een impressionante stad was, waar het enige rechtstaande huisje toebehoort aan een oude dame die zichzelf voorstelt als Nanny Pu'Pu.
Nanny Pu'pu
NPC
Hele oude gekke dame die woont in M'bala. Onze avonturiers bezoeken haar in Episode 5, waar ze hen vooral meer informatie geeft over Voodoo. Ze wil hen graag verder helpen, maar wil in ruil hele rare deals sluiten. 
Negen trickster goden
Lore
Toen Ubtao Omu verliet waren 9 spirits van de jungle in de vorm van beesten de redders van Omu. Zo lang ze konden gaven ze de mensen in Omu een kans. Tot de tombe gebouwd werd... In Omu vinden onze avonturiers puzzelkubussen die toebehoren aan de negen trickster goden. De goden zijn de volgende: Moa (jaculi / slang), Shagambi (kamadan / jaguar met tentakels), Kubazan (froghemoth / kikker), Obo'laka (zorbo / beer), Unkh (flail snail / slak), I'Jin (almiraj / konijn met eenhoorn), Papazotl (eblis / vogel), Nangnang (grung / kikker), Wongo (su-monster / aapje)
Nephir
NPC
Onze avonturiers komen Nephir tegen in Firefinger, in episode 3 waar ze hem bevrijden uit de klauwen van Pterafolk. Nephir is een aarakocra ('bird people', ofte een soort mix tussen een mens en een vogel) uit Kir Sabal. In ruil voor zijn bevrijding biedt hij hen het ritueel van de zeven winden aan, waardoor ze tijdelijk zouden kunnen vliegen.
Omu
Locatie
Omu staat ook gekend als de 'verboden stad', of de 'verloren stad'. De stad lijkt onbewoont, verlaten en bouwvallig. Een groot deel van de stad is overstroomd en staat onder water. De avonturiers bereiken de stad op het einde van Episode 11.  
Orolunga
Locatie
Locatie ergens aan de westkant van Chult. Volgens Azaka zou er een wijze slang wonen die mogelijk de groep kan verder helpen op hun zoektocht. Ze vinden deze plek uiteindelijk in episode 7, waar elke avonturier één vraag mag stellen.
Pinkjes geven
Lore
Waar Amamion vandaan komt groeten mensen elkaar door pinkjes te geven. Hierbij haken twee mensen de pinken in elkaar en schudden alsdus de hand.
Port Nyanzaru
Locatie
Deze haven ligt in het noorden van Chult, is de enige echte stad in chult, en zodoende ook gekend als grootste handelscentrum in de regio. De stad wordt dan ook geleid door 7 Merchant Princes, met name Ekene-Afa, Ifan Talro'a, Jessamine, Jobal, Kwayothé, Wakanga O'tamu en Zhanthi. Elke prins is gekend voor hun specialisatie in verscheidene streekproducten. Onze avonturiers werden naar deze stad geteleporteerd in het begin van episode 1.
Ras Nsi
NPC
Ras Ni is de leider van de Yuan-Ti, die op het einde van episode 12 de business-ends van de wapens van onze avonturiers ontdekt. Dit deden ze op vraag van Sekelek, die hen beloofde te bevrijden uit de kerkers van de Yuan-ti in ruil.
Saja N'baza
NPC
Gigantische slang die veel weet en woont in de ziggurat van Orolunga. Ze geeft de avonturiers in aflevering 7 de mogelijkheid een vraag te stellen, één vraag per persoon.
Snamiddag
Lore
Versprekingen zijn grappig, daarom is namiddag altijd snamiddag bij onz. Deal with it.
Star godess
Lore
Dit is de naam van het vliegende schip van Thasselandra Bravewing. Onze avonturiers vinden de wrakstukken van dit schip in episode 6.
Syndra Silvane
NPC
Syndra is een gepensioneerde avonturier en koopman die jaren geleden uit de dood is opgewekt. Maar nu 'verwelktâ? ze. We ontmoeten haar eerst in episode 1 waar ze in een stoel zit bij een haardvuur, en de vier avonturiers een quest geeft. Een masker verbergt haar gezicht.
Thasselandra Bravewing
NPC
Thasselandra is de kapitein van een vliegend schip. De avonturiers komen haar hoog in de bomen tegen in episode 6. Ze redden haar en haar crew van een aanval van gigantische apen. Later komen ze nog een van de crewleden tegen in camp vengeance, waar ze horen dat Thasselandra onderweg is naar Port Nyanzaru
TurboTurbo
Lore
Genris vind in de stad Omu een zwaard dat in brand kan schieten na het spreken van een activatiewoord. En het activatiewoord is 'by popular demand' dan TurboTurbo geworden.
Ubtao
Lore
Ubtoa is de oude god en creator van Chult, en wordt doorgaans afgebeeld als een gespierde adonis, meestal gekleed in een dieren-vacht, voorzien van een Iklewa-speer.
Xiftam
Animal companion
Xiftam is de eerste animal companion van Amamion, hij verscheen ten tonele in Episode 3, en stierf samen met Edrean en Bjornir in Episode 8. Nadien komt Xiftam terug als spirit animal.
Zak Me Nagels
NPC
Zak Me Nagels is een vreemd uitzien personage die de avonturiers al meermaals zijn tegengekomen. Hij is immer enthousiast, en steeds achterdochtig, maar vooral op zoek naar de 'King of feathers'. In episode 14 helpen ze hem met het verslaan van deze gigantische T-Rex. Nadien snijd Zakske de hoorn van deze grote dino.

DungeonVocality is een project van MultiVocality

Jampersant (Jasper) en TanteZotje (Lotje) begonnen tijdens de corona-lockdowns met livestreamen op Twitch. Samen met andere content-creators creëerden ze wat we het gezelligste kanaal op Twitch mogen noemen. Spring dus gerust even binnen, met een drankje, en maak het mee gezellig! Lees meer...